Nüfus olarak kalabalık bir yapıya sahip olan şehirler, trafik olarak da büyük sorunlar yaşamaktadır. Özellikle de akşamları işten çıkan kişiler bu trafiklere yakalanarak eve dönüş yollarında büyük aksaklıklar yaşamaktadır. Bu gibi durumların yaşanmaması için toplu taşıma araçlarının sistematik ve doğru bir şekilde hizmet vermesi gerekir.
Servis işi yapacak olan kişiler, bu iş imkanı için gerekli olan birçok belgeye sahip olmalıdır. Aksi taktirde onlarda düzensiz bir şekilde süreceği için trafik yine olumsuz etkilenir. Servis şoförlüğü için gerekli belgeler, iş alanı olarak da şoförlerin sahip olacağı mesleklerde aranan gerekli belgelerdir. Bu belgelere sahip olmayan kişilerin bazı iş dalları üzerinde çalışabilmesi de mümkün değildir.
Servis Şoförü Olma Şartları Nedir?
Servis şoförlüğü için gerekli belgeler ve şartlar, bu şoförlüğü yapabilmek için istenen kriterlerdir. Bazı durumlardan dolayı hukuken ceza almamış olmaları, ehliyetlerine el konuşmamış olması ve yaş kriterleri bu şartlar arasında en yoğun olarak bulunan faktörlerdir. Bu istenen şartlardan herhangi birisine uyum sağlanmadığı sürece servis şoförü olmakta mümkün olmaz. Bu sebepten dolayı kişilerin iş başvurusu yapacakları sırada bu gibi şartlara dikkat ederek başvurması gerekir. Aksi bir durumda direkt olarak elenecekleri için zaman kaybının da önüne geçilmiş olur.
Okul Servisi Şoförü Olmanın Kriterleri
Servis işi yapmak için gerekli belgeler var olduğu gibi bunun yanında bu servisleri kullanacak olan şoförlerinde uyması gereken şartlar vardır. Bu şartlar arasında yer alan ve okul servis şoförlerinin sahip olması gereken kurallar şu şekildedir:
- Şoför adayları 26 yaşından gün almış almalı ve 66 yaşından gün almamalıdır.
- Devlet nezdinde bir cezaya yaptırılmamış ve de bu gibi davalardan dolayı halihazırda bir kovuşturması bulunmuyor olması gerekir
- Kasten adam öldürmek, uyuşturucu madde taşımacılığı yapmak, istismar etmek ve de satıcılığını yapmak gibi suçlardan dolayı herhangi bir kaydı bulunmamak ve de halihazırda kovuşturması olmamak
- D sınıfına ait olan bir sürücü belgesi için minimum 5 yıl düzeyinde, D1 sınıfına ait sürücü belgesi için ise minimum olarak 7 yıllık bir sürücü belgesine sahip olmak
- Servis şoförlüğü için uygun bir kişi olduğuna dair yakınında bulunan aile hekiminden belge, rapor almış olmak
Psikoteknik olarak sağlıklı bir birey olduğuna dair servis şoförlüğü için rapor almak - Geride kalan 5 sene içerisinde hiçbir şekilde bilinçli taksirli olarak ölüm içeren trafik kazaları yaşamamış olmak
- Alkollü bir vaziyette ya da çok hızlı bir şekilde araç kullanmasından dolayı ehliyetine birçok kez el konulmamış olmak
- Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi adı verilen belgeye sahip olmak
- Servis Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi olarak bilinen belgeye sahip olmak.
Bu gibi kurallar servis şoförü olabilmek için gerekli olan kurallardır. En az servis şoförlüğü için gerekli belgeler kadar önemli olan bu kurallar, herhangi bir şekilde bir maddesine dahi uyulmadığı zaman şoförlük imkanını sıfıra indirmektedir.
Personel Servis Şoförü Olma Şartları
Günümüzde personel ve okul servisi şoförü olmak için istenen şartlarda büyük benzerlikler bulunmaktadır. Genel olarak paralellik gösteren bu şartlar, üst kısımda da belirtildiği gibi herhangi bir şekilde ceza almamasını içerir. Eğer bu belirtilen durumlarda ceza alan ya da bir kovuşturma geçiren aday var ise, bu adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.
Servis işi yapmak için gerekli belgeler ve personel servisinde aranan şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Psikoteknik düzeyde bir rapora sahil olunması
- D sınıfına ait olan bir sürücü belgesi içi minimum seviyede 5 yıllık, D1 sınıfına ait olan bir sürücü belgesi için ise minimum düzeyde bir 7 yıllık sürücü belgesine sahip olmak
- Aile hekimine muayene olunarak servis şoförlüğü için uygunluğunu bildiren bir rapor almış olmak
- Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi adı verilen belgeye sahip olmak
- Servis Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi adı verilen belgeye sahip olmak
Yaşadığımız bu zamanlarda sık sık rastlanılan kazalar ve istenmeyen durumlar sebebi ile kesinlikle alkollü araç kullanımına ve aşırı hız yapımına izin verilmemektedir. Bununla beraber, gelecekte kişilerden 30 yaş sınırını doldurması talebi de gelmesi bekleniyor. Başvuru yapacak olan bireylerin bu gibi durumlara özel olarak dikkat etmesi gerekir. Bunun yanında, servis şoförü olarak çalışacak olan kişinin E sınıfına ait olan ehliyeti 3 yıl taşıması yerine 12 yıla ve B sınıfına ait olan ehliyeti 5 yıldan 7 yıla kadar taşımasına yönelik bir yükseltme bekleniyor. Bu gibi durumlar, servis şoförlüğü için gerekli belgeler kadar önemli olan durumlardır.
Servis Şoförü Üst Yaş Sınırı Nedir?
Hem personel hem de servis şoförü olabilmek için var olan üst yaş sınırı 63’dür. Ancak son zamanlarda yapılan değişiklikler ile bu yaş sınırı 66’ya çıkartılmıştır. Servis şoförleri, servis işi yapmak için gerekli belgeler ile beraber bu yaş sınırına da dikkat edilmelidir.
Servis Şoförü Nasıl Olunur?
Servis şoförü olarak çalışmak isteyen kişiler, minimum düzeyde ilkokul mezunu olmalıdır. Öğrencileri ya da çalışmakta olan personelleri taşıyan araçların şoförlerine, tanım olarak servis şoförleri denmektedir.
Günümüzde servis şoförü olarak çalışmak isteyen birçok kişi vardır. Bu kişiler ilk olarak başvuruda bulunur ve bunun akabinde de başvuruları onaylanırsa eğer sahip olmaları gereken belgeleri edinmeye başlarlar. Bu belgeler, servis şoförlüğü için gerekli belgeler olarak bilinir.
Servis şoförlüğü için gerekli belgeler arasında olan en önemli belge; Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi’dir. Bu belgeye sahip olmayan kişiler servisleri ile şoförlükte yapamazlar.
Servis Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından zorunlu kılınan ve şoförlerin kesinlikle alması gereken bir belge vardır. Bu belge servis şoförü mesleki yeterlilik belgesi olarak bilinir. Okul servisi olarak görev yapan şoförler, belirlenen tarihler itibari ile bu belgeyi edinmek zorundadır. Edinecekleri bu belge, 5 yıl boyunca geçerli olup bitimi ile beraber tekrar alınması gerekir.
Servis Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Servis şoförlüğü için gerekli belgeler arasında yer alan ve alınmaması dahilinde şoförlük yapılamayacak olan belge; Servis şoförü mesleki yeterlilik belgesi olarak adlandırılır. Bu belgeye sahip olunabilmesi için ilk olarak internet üzerinden online başvuru yapılması gerekir. Bu başvuruyu yaparken şoför adaylarından birkaç belge istenir. Bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şoförlük için başvuruda bulunan kişi tarafından imzalanan Personel Belgelendirme Başvuru Formunun orijinal bir adet nüshası
- Kişilere ait olan nüfus cüzdanının bir adet fotokopisi (Kişiler TC vatandaşı değil ise geçerli olan bir pasaport fotokopisi)
- Yapılacak olan sınava dair yatırılan ücret dekontu
- Başvuru için oluşturulmuş olan ön şartlar kısmında istenen belgeler ve bilgiler
Servis şoförlüğü için gerekli belgeler tamamlandıktan sonra şoför adayları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki farklı sınava tabi tutulurlar. Bu adamlar iki sınavı da başarılı bir şekilde tamamlarlarsa başarılı olarak görülürler.
Servis şoförlüğü için başvuran adayın servis şoförü mesleki yeterlilik belgesi edinebilme hakkı kazanması için A1 ve de A2 yeterlilik birimlerince başarılı kabul edilmesi gerekir. Bu iki sınavda da başarılı olarak görülen adaylar, servis şoförü mesleki yeterlilik belgesi edinmeye hak kazanmış olurlar. ROIVA Akademi ile markanızın ihtiyaç duyduğu danışmanlık, mentorluk, çözümler ve kurumsal eğitimleri keşfedebilir, kendi işinizi büyütmek için bir adım atabilirsiniz.
Size özel en avantajlı teklifi almak için haritadan bulunduğunuz ile tıklayın. Teklife ücretsiz ulaşın.