Günümüzde bir şirket üzerine araç almak ya da kiralamak için bilinmesi ve dikkate alınması gereken birçok faktör bulunmaktadır. Şirketlere ait olan araba satın alma giderleri, bu araçların modelleri ve de toplam ağırlıkları gibi detayları dikkate alınması gereken faktörlerdendir. Bu değişkenlik gösteren faktörler arasına satın alınan araca dair ÖTV, MTV ve sigorta masrafları da dahil edilmelidir.
Bu faktörlerin yanında, kiralama işlemleri sırasında incelenmesi gereken birkaç detay daha bulunur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kiralanan aracın ne için kullanılacağı
- Araca ait olan sigorta bilgileri
- Aracın muayenesi
Bu gibi detaylar sonrasında aracı isterseniz satın alın ya da kiralayın, unutulmaması gereken şey araca ait olan birçok giderin size ait olduğunu bilmektir. Bunlar otopark ücretleri, kullanım sırasında oluşan yakıt masrafları, araç üzerinde yapılan bakımlar gibi giderlerdir. Şirket üzerine araç almak için bunlar gibi daha birçok kriter daha bulunur. Bunları detaylı bir şekilde açıklayalım.
Şirket Üzerine Kaç Araç Alınabilir?
Şirket üzerine araç almak isteyenler, bu işlem sırasında ne kadarlık bir limite sahip olduklarını bilmek isterler. Maliye bakanlığı tarafından getirilmesi düşünülen lüks araç satın alma sınırlaması, vergi üzerinde yaşanan kayıpları ve meydana getirilen kaçakları önlemeyi amaçlıyor. Günümüzde bu konu üzerinde uzmanlar tarafından incelemeler ve araştırmalar yapılmaktadır.
Vergi mükellefi olan kişiler, şirket sahibinin yakınlarına ait olan araçları direkt olarak şirket aracı olarak göstermekte ve bununla beraber de araca ait olan bakım, onarım ve bunun gibi hizmetlerde çok daha düşük rakamlarla ödeme yapmaktadır. Bunun yapılması ise Maliye Bakanlığı için çok büyük bir zarar meydana getirir.
Yapılan bu işlemler hakkında henüz kanun üzerinde de bir hüküm bulunmaz. Yapılan çalışmalar ile beraber, uzmanların yakın zamanda yat ve helikopterlerde olduğu gibi araçlar üzerinde de belli başlı bir düzenlemelere gidileceği düşünülüyor.
Şirket Üzerine Alınan Araç Vergiden Düşer mi?
Şirket üstüne araba almak, vergi konusunda kişilere büyük bir avantaj sağlamaktadır. Araba çeşitleri arasında hangisi tercih edilirse edilsin bu vergi avantajı bulunur. Ancak bu araç farklılıkları konusunda vergi üzerinde de bir farklılık yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı da şirket üzerine araç almak için dikkatli bir inceleme ve araştırma yapılması gerekir. Bununla beraber, ikinci el araç alınırken bu araçların sahibinin fatura kesememesinden dolayı şirket sahiplerinin gider pusulası aracılığı ile kayıt tutması gerekir.
Şirket Üzerine Araç Almanın Vergi Avantajları
Şirket sahipleri, şirket üstüne araba almak için detaylı bir araştırma içerisine girerler. Bu araçların alımı sırasında oluşacak olan vergi farklılıkları, onları ikinci el, sıfır, binek ya da ticari araçlar arasında büyük bir tercih çıkmazına sokar. Bu düşünce çıkmazı, araçlara ait olan vergi oranlarının farklılık göstermesinden dolayı ortaya çıkar.
Şirket üzerine araç almak için araştırma yapılırken, vergi farklılığına sebep olan detaylar şu şekilde karşımıza çıkar:
- Aracın tipinin farklı oluşu (Bu farklılık binek ya da ticari olarak bilinir)
- Aracın trafiğe ilk çıktığı tarih (Bu durum sıfır ya da ikinci el araç olarak ayrılır)
- Binek ve de ticari araçlar olarak bir ayrım yapılırsa eğer bunlar; var olan koltuk sayısı, araç kasasının çeşidi, cama sahip olup olmaması olarak değişir.
Günümüzde sıfır kilometre bazında alınan bir binek araç, kasa veyahut koltuk değişimi ile beraber ticari bazına sokularak kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu gibi değişiklikler de vergi bazında bir değişime sebep olabilir. Aracın üzerinde bulunan vergi avantajları kaldırılır ve yerine dönüştürülen aracın vergi oranları getirilir.
Şirket Üzerine Ticari Araç Alımı
Şirket üzerine ticari araç alırken bazı ayrıntılar incelenmelidir. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:
- Araç Bedeli
Aracı alım faturası üzerinde yer alan KDV ve ÖTV bedelleri haricinde kalan ödenmesi gereken tutardır. Satın alınan bu araç direkt olarak şirketin aktifleri üzerine kaydedilir. Amortisman girilerek bir gider oluşturulur. Gösterilen bu amortismanın süresi 5 yıldır ve bununla beraber toplam maliyetin %20’si her yıl için gider olarak kaydedilir. Kıst amortisman olarak bilinen uygulama, ticari araçlar ile uyumlu değildir. Bu sebepten dolayı da aracın alım tarihi üzerinden tüm yıla ait amortisman ayrılabilir. Yani Aralık ayı içerisinde satın alınan bir ticari araç için, bütün sene hesap edilerek amortisman hesaplaması yapılır ve gider oluşturulur. - KDV ve ÖTV Tutarı
Şirket üzerine yapılan ticari araç satın alımları içerisinde, araca ait olan KDV’nin gider olarak yazılabilmesi uygun değildir. Ticari araçlara ait olan KDV %18 oranındadır. Bu satın alım ile beraber fatura üzerinde yer alan KDV tutarı, şirketin sene sonundaki katma değer vergisi üzerinde indirime tabi tutulabilir.
ÖTV gideri ise şirketin kendi seçimine bağlı olarak; aracın satın alınma bedelinin üstüne eklenerek 5 senelik amortisman ile gider oluşturulabilir ya da direkt olarak gider gösterilebilir. MTV, ticari araç satın alımlarında gider olarak yazılmaya uygundur.
Şirket Üzerine Binek Araç Alımı
Şirket üzerine araç almak için gerekli birkaç koşul bulunur. Bununla beraber vergi avantajlarını ve koşullarını da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Araç Bedeli:
Şirket üzerine kayıtlı olarak ikinci el ya da sıfır araç satın alımlarında, ticari araç satın alımlarında olduğu gibi yine şirket aktiflerine yazılımlar ve amortisman giderleri gerçekleştirilir. Şirket üstüne araba almak istenildiğinde, bu araba binek araç ise kıst amortisman uygulaması bulunabilir. Bu sebepten dolayı da alınan ilk binek araba tarihinde tüm sene için amortisman ayrılı yapılmaz, ay olarak hesap yapılır ve kıst amortisman uygulaması ile giderleştirme yapılabilir. - KDV ve ÖTV Giderleri:
Şirket üzerine satın alınan araç sıfır kilometre bazında ise, KDV ve ÖTV tutarlarına ait olan giderlerin tamamı tek bir seferde şirket üzerine gider olarak eklenebilir. Bu satın alımlar esnasında ÖTV tutarları, alınan aracın silindir gücüne göre artar ve bununla beraber de araç üzerinde ciddi bir şekilde vergi düşüşü yaşanır.
2022 Yılında Hangi Aracı Alırsam Vergisel Olarak Faydası Olur?
Şirket üzerine araç almak isteyenler, bu durumlarda vergisel olarak avantajlı olmak bazı durumlara dikkat etmelidir. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Satın alınacak olan aracın 430.000 TL’nin üzerinde bir rakama sahip olmaması
- Satın alınan haracı hemen satmamak
- Alınacak olan aracın sıfır modelinde olması
Bu gibi koşullar dahilinde bir satın alım yapıldığında, alınan birçok araba vergisel olarak fayda sağlamaktadır.
Sıfır Araç Almak
Şirket üstüne araba almak isteyenler, bu durumlarda sıfır araç alma tercihinde bulunurlarsa çok daha avantajlı bir durum elde ederler. İkinci el bir araç satın alımında, şirket üzerinden bir alım gerçekleştiriyor olsanız dahi vergisel indirim oranları çok düşüktür. Bunun sebebi ise, sıfır olarak alınan bir aracın üzerinde ÖTV ve KDV bulunmasıdır. Bu vergiler tek bir sefer içerisinde gider olarak yazılabilir. Ancak ikinci el bir araç satın alımında şirket üzerinden alım yapsanız dahi ÖTV bulunmaz. KDV oranı ise yalnızca %1’dir. Bu oranlar üzerinde herhangi bir verginin geçerli olması söz konusu değildir.
Aracın Fiyatının 430.000 TL’ yi aşmaması
2022 yılına ait olan şirket üzerine araç almak ile ilgili işlemler, 430.000 TL ve üzerindeki araçlarda farklılık gösteriyor. Eğer satın aldığınız araç 430.000 TL’nin üzerindeyse, bu durumda herhangi bir vergi avantajı bulunmamaktadır. Ancak 430.000 TL civarına yakın bir araç alırsanız maksimum düzeyde 200.000 TL’lik bir KDV ve ÖTV size gider olarak gelir.
Aracı Hemen Satmamak
Eğer satın aldığınız arabayı satarak yeniden bir araba alacaksanız bu durumlar vergisel avantaj olarak kabul edilebilir. Ancak arabayı aldıktan sonra ben çok fazla arabaya binmiyorum diyerek satarsanız, bu durumlar size vergi anlamında negatif bir şekilde dönecektir. Yukarıda yazıldığı gibi, 200.000 TL’lik bir vergi avantajı elde etseniz dahi bunu iade etmek durumunda kalır ve %1 oranında KDV ödersiniz.
Şirket üzerine araç almak isteyerek sıfır araç alırsanız, bu size vergi erteleme olarak geri dönüş yapar. Ancak bu arabayı satarken yeni bir araba almazsanız, aracınıza ait kurumlar ya da gelir vergisi ortaya çıkacaktır.
Size özel en avantajlı teklifi almak için haritadan bulunduğunuz ile tıklayın. Teklife ücretsiz ulaşın.